GK Questions: India ranks first in the world in the production of which mineral? Know interesting questions that are asked in examinations

GK Questions: Candidates preparing for competitive examinations in India are most afraid of General Knowledge. In this subject, questions related to major events of the country and abroad, history, geographical location, economy, social system, politics, science and sports are asked. This is the reason that there is no fixed syllabus for this subject.

General knowledge questions are definitely solved in competitive examinations. Questions from this subject are asked in written examinations as well as in interview rounds. In such a situation, it is advisable to read current affairs and daily news for sure preparation. Here we will tell about some such questions which are often asked in examinations.

Question 1- What does Gresham’s law say?

Answer- Bad money removes the best money from circulation.

Question 2- From where did the Brahmaputra river originate?

Answer- Mount Kailash in Tibet from the eastern slope.

Question 3- Who has written the book Mitakshara on Hindu Law?

Answer- Vigyaneshwar.

Question 4- In which state are the Ajanta caves located?

Answer- Maharashtra.

Question 5- India ranks first in the world in the production of which mineral?

Answer- India is the largest producer of mica, the third largest producer of iron ore and the fifth largest producer of bauxite in the world.

Question 6- Where is the diamond mine in India?

Answer- According to the Indian Bureau of Mines, diamond deposits in the country are only in Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Chhattisgarh.

Question 7- Pankaj Advani is related to which sport?

Answer- Billiard. (Pankaj won the gold medal at the 2006 Asian Games in Doha.)

Question 8- In which year did India participate for the first time in the Olympic Games?

Answer- In 1928.

Question 9- When did the Dhami bullet incident happen?

Answer- 16 July 1939 (Dhami was a small princely state which was under Rana rule. The ruler of Dhami princely state was Rana Dalip Singh during that time. This incident happened to raise voice against freedom struggle and rule of kings) .

Question 10- Who is called the father of white revolution in India?

Answer – Dr. V. Kurien.

For more such interesting questions and answers click here Click.

read this also : Railway SECR Recruitment 2021: Vacancy for the post of apprentice in railway, job will be available without examination

Related Articles